Att tvätta och vårda bilen gör att den håller längre

Kategorier Okategoriserade

Ofta låter man det gå för lång tid mellan biltvättarna, och då hinner det uppkomma skador som förkortar bilens livslängd. Tvätta hemma eller på firma, vilket är bäst och miljövänligast?

Tvätta bilen när den är smutsig, visst låter det självklart. Tvätta den oftare när den smutsas hårdare, t ex under vinterhalvåret. Också självklart. Och det är inte så mycket för utseendet, även om det är trevligt med en ren bil, som för att vårda bilen. Underhåll som biltvätt gör att slask, grus, lera, asfalt och salt försvinner från bilen. Att ta bort sådana partiklar snabbt gör att de inte hinner göra skada på lack och annat. Får de sitta för länge hinner de fräta på underlaget, det rostar och slutligen går det hål.

Tvätta hemma i trädgården eller på biltvätt?

Alla har inte trädgård, men har man det, kanske man lockas av att tvätta sin bil själv. Är det bra? Är det miljövänligt att tvätta bilen hemma? Nja, det är nog inte det, om man betänker att allt man spolar av bilen hamnar istället i marken. Tungmetaller från vägarna, salt, asfaltspartiklar, allt det hamnar i jorden. Använder man dessutom kemikalier vid tvätt, då hamnar de också i marken, ofiltrerade. På en biltvätt i Stockholm, som använder den senaste tekniken, använder man betydligt mindre vatten som vid vanliga tvätthallar. Dessutom används en ångteknik som gör att rengöringsmedel inte behövs. Vid en vanlig handtvätt går det åt ca 100 liter vatten, en tvätthall använder ca 200 liter vatten. Ångtvätten gör av med mellan 3 och 10 liter. Det är miljövänligt.

Gör en rekond då och då

Vad är bästa sättet att enkelt få nybilskänsla igen, utan att behöva byta bil? Det är att då och då göra en rekond av bilen. Passa på att göra det i samband med biltvätten. Kanske en gång om året? Har du småbarn, kan det behövas oftare. En rekonditionering av bilen är jättebra om du ska sälja bilen. Det är otvivelaktigt väl värt att satsa på. När du ändå lämnar din bil för vård och tvätt, satsa också på en vaxning av lacken. Det håller lacken skinande länge. Vill du få hjälp med bilklädseln, används ångtekniken även här, som gör rengöringsmedel överflödiga. Tveka inte att börja tänka regelbunden tvätt, både utvändigt och invändigt, du kommer inte behöva byta bil lika ofta, din bil håller längre och känslan för den också.