
Hur många har inte någon gång drömt om att hoppa in i bilen, stänga dörren och bara köra tills man kommer någonstans man aldrig har varit? Detta är fullt möjligt – så länge du har körkort förstås!
För att ta körkort i Sverige behöver man gå igenom ett visst antal obligatoriska kurser och tester. De flesta idag tar sina körkort under de sista tonårsåren eller i tidiga tjugoårsåldern, men det är inte heller ovanligt att ta det senare. För att kunna börja träna för sitt körkort så måste man skaffa ett körkortstillstånd som ger en lov att övningsköra. Det ansöker man enkelt om på Trafikstyrelsens hemsida.
Privat eller trafikskola?
Efter att du fått ditt körkortstillstånd är det dags att bestämma dig för hur du vill lära dig att köra. Du kan antingen kontakta din lokala trafikskola och skriva in dig, eller så har du även möjligheten att göra det helt privat. Bor du i Stockholm kan du till exempel söka online på Trafikskola Stockholm så hittar du flera alternativ. Då lär man sig med en vuxen som har körkort.
För att få lov att övningsköra med en privatperson måste både eleven och medresenären gå en handledarutbildning. Dessa hålls också av en trafikskola och tar cirka 3.5 timmar att genomföra. Om du inte känner någon som kan hjälpa dig att övningsköra så behöver du inte oroa sig – på en trafikskola kan du skriva upp dig på körlektioner där du får lära dig köra med en legimiterad körskolelärare. Det kan vara bra att gå på lektioner även om du har en privat handledare för att se till att alla områden täcks.
Riskutbildning och uppkörning
Sedan kvarstår det att man går kurserna Riskutbildning 1 och 2, som är två separata kurser. Under dessa pratar man om risker i trafiken och om alkohol och drogers påverkan av ditt körande. Under Riskutbildning 2 får du lov att köra på en så kallad halkbana för att lära dig kontrollera bilen när det är halt på vägarna.
När du äntligen känner dig redo så är det dags att ta det första provet, teoriprovet! Det består av en massa frågor och det gäller att få rätt på de flesta. Sedan är det dags att gå vidare till sista steget, nämligen den mytomspunna uppkörningen. Denna gör du hos Trafikverket och då är det dags att visa dina praktiska körkunskaper. När du fått godkänt på både teoriprovet och uppkörningen så får du ditt körkort!