Så blir bilaffären både trygg och lyckad

Kategorier Okategoriserade

Funderar ni på att köpa en begagnad bil? Vare sig det gäller ett köp hos en bilhandlare eller privatperson finns några saker att tänka på för att köpet ska bli tryggt och så bra som möjligt.

Oavsett om det är en ny eller begagnad bil man ska köpa så är det bra att först funder över vilka behov den måste fylla. Behöver det exempelvis finnas gott om lastutrymme? Kanske kör man många och långa sträckor och behöver därför tänka mer på komforten?
Genom att studera bilannonser på nätet brukar man få en rätt så bra överblick över utbud och priser. Det finns också webbsidor och tidskrifter som regelbundet publicerar information om begagnade bilar och typiska fel som man ska titta efter då man köper begagnat.
Också den statistik som Bilprovningen publicerar över de besiktningar de utför kan vara behjälplig då man handlar begagnat.

Viktigt att ta reda på bilens historia

Det är alltid svårare att köpa en begagnad bil än en ny eftersom man inte vet vad bilen har varit med om och hur den har körts. Detta är viktig information som man ska försöka få fram vare sig man köper privat eller av en bilfirma. Självfallet måste man även provköra bilen som man är intresserad av. Fundera och känn efter om bilen är bekväm att köra. Låter den mycket, är motorn tillräckligt stark och är lastutrymmet tillräckligt stort? Lyssna även efter konstiga ljud från motor, växellåda, fjädring etc. Konstiga ljud är en indikation på att något inte är som det ska.

Var inte rädd för att pruta

Att köpa en begagnad bil hos en bilfirma i Luleå är ofta tryggare då man brukar få någon slags garanti. Köper man privat är det å andra sidan enklare att få fram bilens historia och vad den varit med om. Ett bilköp hos en privatperson bör också vara billigare än hos en bilhandlare då det inte ingår någon garanti i köpet.
Det är alltid viktigt att noga undersöka den bil man funderar på att köpa. Vet man inte hur man gör så kan man låta Bilprovningen eller Motormännen kontrollera den mot en lägre avgift. Kolla även bilens servicehandbok och att alla servicebesök är gjorda vid rätt tidpunkt. För många är det lite obehagligt att pruta, men köper man en begagnad bil så hör det till att försöka få ner priset. Går det inte kan man försöka villkora köpet med ett par nya däck.