Det är dyrare att äga bil i Stockholm än på andra ställen

Kategorier Bilförsäkring

Aktuarie – det heter den yrkeskår som sitter på landets försäkringsbolag och räknar på risk. De beräknar risken för att den som är husägare drabbas av vatten- eller fuktskador, att en medelålders man drabbas av hjärtinfarkter, att den som äger en bil drabbas av inbrott och bilskador som följd och risken att den unge man som nyss fått körkort drabbas av en bilolycka. Det är med dessa aktuariers beräkningar, bland annat som försäkringarnas olika premier baseras på. Ju större risk desto högre premie. Så är det.

Oturligt och dyrt att både vara ung och man med nytaget körkort

Råkar du då ha den oturliga kombinationen att både vara en ung man, och nyss fått körkortet och bo i Stockholm, då kommer du att få en skyhög premie på din bilförsäkring på din bil som står parkerad på gatan utanför ditt flerfamiljshus, jämfört med en medelålders kvinna som har haft sitt körkort i 20 år och som har sin bil parkerad i villans garage. Då spelar det ingen roll att den unga killen som nyss har tagit sitt körkort är en bättre bilförare än den medelålders kvinnan som parkerar sin bil i familjens garage varje gång som hon kommer hem från jobbet.

Köra säkert är främst för den egna hälsans skull

Dock är ju förmågan att kunna köra sin bil så säkert som möjligt inget att göra med försäkringspremien, utan det handlar om den egna hälsan och andras. Ju bättre förare man blir desto mindre är risken för att man förolyckas i trafiken och desto säkrare blir man. Det sägs ju att inget är så farligt som att sätta sig i bilen och köra iväg eller gå över vägen. Till och med att flyga är ju säkrare. Med tanke på den stora risken att förolyckas i trafiken borde alla övningsköra minst vart femte år på en halkbana och på hårt trafikerade gator. Plus att alla som är över 75 år, borde ta körkortet på nytt. Hur många dåliga 75-åriga bilförare finns det inte? Läs mer här om hur du kan övningsköra på en halkbana i Stockholm på: http://www.halkbanastockholm.biz.

Behöver du en bra kökskola där du kan ta körkort i Stockholm kan vi rekommendera Globens Trafikskola. De har bra priser, duktiga lärare och skolan finns belägen centralt i Stockholm. De har många tider för övningskörning, teorier och halkbaneövningar. Där kan du gå på körskola i intensivkurser med önskat antal dagar och som passar dig.