Sugen på att köpa en elbil?

Kategorier Nya bilar

Intresset för elbilar har ökat lavinartat och man kan numera se att se större tillverkarna lägger ner allt större resurser på att ta fram bilar som klarar av både klimat, som går att köra längre och som kan ge samma prestanda som en vanlig, bensin- eller dieseldriven bil. Det är bra. Att köra en elbil är att göra miljön en tjänst då man kraftigt minskar utsläppen. Kostnaden är egentligen det enda som talar emot.

Elbilar är fortfarande dyra och dessutom så finns det – ännu – inte någon större andrahandsmarknad att tala om. Däremot så finns det en möjlighet att söka en premie från staten som innebär att man kan sänka priset med 60.000 kronor.

Låt en elektriker installera en laddstation

Idag kan man ladda en elbil genom vanliga uttag. Det rekommenderas inte. Faktum är att många försäkringsbolag varnar för denna lösning. Vanliga uttag, kontakter och sladdar är inte byggda för detta. Kablarna är inte dimensionerade för att klara trycket över en så lång tid. Tyvärr har man kunnat se detta bevisat också; något som syns genom bränder.

Därför bör man istället anlita en behörig elektriker för att bygga en laddstation för bilen. En behörig elektriker kan bygga en mindre laddstation som klarar av de krav man har och där ingen risk för brand kan komma. Det är något som rekommenderas. Faktum är nämligen att många försäkringsbolag kräver detta och om man väljer att investera i en laddbox kopplat till ett vanligt uttag så kan man se att premien sänks med upp till 50 %. Det bör man naturligtvis kolla upp med sitt eget försäkringsbolag – även om det säkraste är att anlita en elektriker. Här finns en du kan vända dig till.

Elcykel – en bättre lösning?

För miljön är en elbil perfekt. Frågan är dock om en person i en storstad kommer att ha större nytta av en ett annat elektriskt färdmedel? Elcykeln. En person i exempelvis Stockholm kan genom en elcykel ta sig fram på ett synnerligen smidigt sätt – på cykelbanor, exempelvis – och ta sig från punkt A till punkt B utan några som helst bekymmer. Batteritiden är lång och gör man det till en vana att ladda cykeln varje kväll så är det inga problem. Man kan med lätthet ta sig från centrala delarna av Stockholm till exempelvis Tyresö på en laddning och tur och retur.

Det är olyckligt att elcykeln hamnat i någon typ av politisk skottglugg där många pekar på att premien är onödig och att satsningen är fel. Man måste se frågan ur ett bredare perspektiv: alla lösningar som kan få folk att ställa sin bil åt sidan ska uppmuntras. Om det så krävs ekonomiska incitament för att göra så, ja, då är det värt priset. Vi har bara en jord och det börjar bli dags att ta frågan på allvar.