Elektronik i moderna bilar

Kategorier Okategoriserade

Den moderna bilen skiljer sig ganska rejält åt för hur bilen såg ut bara för några år sedan. Det handlar om betydligt mer elektronik och just här finns det både negativa och positiva sidor att rapportera. 

De positiva sidorna handlar nästan uteslutande om komfort och om förbrukning. Elektroniken och tekniken i de moderna bilarna gör allting mycket enklare: man kan styra allting på ett smidigare sätt, man får bättre kontroll över sin egen körning och, framförallt, så blir allting också mycket säkrare. Den moderna bilen är avsevärt mycket säkrare att köra och att antalet olyckor längs våra vägar gått ner ganska kraftigt kan vi nog, till stor del, tillskriva tekniken och utvecklingen som skett under både motorhuven och runt bilen i övrigt. 

Bilen varnar oss för faror och får oss att reagera snabbare. Att vi dessutom hela tiden får varningar om bilens egen status gör även det att säkerheten blir högre. Bilen idag ger tydlig information om någonting behöver göras, om någonting gått sönder eller om någon del inte fungerar som den ska. Vilket också är problematiskt, enligt många. 

Moderna bilar har även nackdelar 

Det många pekar på som problematiskt med moderna bilar är nämligen det faktum att all elektronik tenderar att gå sönder lite för ofta. Det kan blinka, pipa och varna för minsta lilla och har man otur så får man åka till en bilmekaniker betydligt mer frekvent än vad man vant sig vid gällande en bil av en äldre modell. 

Och – många pekar även på att man egentligen kanske inte ens skulle behöva en mekaniker. Det är snarare en elektriker i Stockholm man ska kontakta om man behöver hjälp med problemen i de nya bilarna. Riktigt så långt skulle vi inte sträcka oss, men faktum är emellertid att de nya, moderna bilarna har fasat ut den tradition av mekande med bilar som många älskat. Det är sällan problem med mekaniska delar av bilen längre – det är elektroniken som går sönder och med sådan kan inte den glada amatören meka.

 Detsamma gäller för övrigt, till viss del, för bilmekaniker som sett hur sitt jobb förändrats radikalt. Istället för att meka och byta ut mekaniska delar så gör man felsökningar via dator och man gör olika uppdateringar av program som styr bilen. Har mekanikern blivit mer av en programmerare? Sanningen är att de flesta bilmekaniker säger sig ha fått ett lite enklare jobb. Dels så elektronik som gått sönder ofta är relativt enkel att fixa och dels i form av att bilarna är mer hållbara och exempelvis behöver mindre service än tidigare. 

Elbilen – hur kommer den att påverka oss? 

Ser man till framtiden så kan vi redan idag se att elbilen håller på att fasa ut den traditionella bilen. Vilket är ett måste sett till hur vår miljö och vårt klimat mår. Det intressanta i detta handlar emellertid om att dagens ledande aktör i form av Tesla ser sig själva mer som ett dataföretag än en biltillverkare. Det säger en del om det mesta och vilka innovationer vi står inför. Den självkörande bilen är förmodligen inte många år bort. 

Vi ska tillägga en sak i detta. En elektriker i Stockholm kommer du att behöva anlita om du sneglar mot en elbil. Detta för att installera en säker laddbox i ditt hem så att du kan ladda bilen på ett effektivt sätt. De traditionella yrkena kommer fortfarande att finnas kvar – men kanske utföra lite annorlunda uppgifter mot idag.