Tips för den som ska byta däck i Göteborg

Kategorier Bilverkstad

Två gånger om året måste man skifta däck om man vill kunna köra sin bil året om i Göteborg. Enklast är att lämna in bilen på en däckverkstad eftersom man då även får hjulen balanserade.

Tyvärr finns det inga däck som man får köra med året om eftersom årstiderna gör att väglaget förändras. Snö, snömodd, frost och is kräver vinterdäck. På sommaren gäller däremot bredare däck som är bättre på att motverka vattenplaning. Däcken måste även ha ett visst mönsterdjup för att anses vara trafiksäkra. Vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter medan det för sommarväglag är 1,6 millimeter som gäller. Självklart får däcken gärna ha mer mönsterdjup än så, då det har stor positiv inverkan på säkerhet och förkortar bromssträckan avsevärt.

Viktigt att också balansera hjulen vid däckbytet

För den som vill lämna bilen för däckbyte i Göteborg finns det flera aktörer som är specialiserade på detta. Både priser och vad som ingår kan variera mellan olika däckverkstäder och det kan därför vara bra att jämföra innan man bestämmer sig. Hos vissa ingår balansering av hjulen och kontroll av lufttrycket i priset. Ofta finns det prisuppgifter och erbjudanden utlagda på de olika verkstädernas hemsidor. De allra flesta erbjuder också förvaring i så kallade däckhotell för de däck som inte används. Däck ska förvaras mörkt, svalt, rent och med rätt luftfuktighet för att inte åldras i förtid. Att förvara däcken hemma på balkongen eller i ett smutsigt garage är därför ingen bra idé.