Vilket försäkringsbolag ska jag välja?

Kategorier Bilförsäkring

Alla måste ha en trafikförsäkring, eller en bilförsäkring som väljer att aktivt köra sin bil. Skulle man mot förmodan ställa av sin bil, behöver man inte försäkra den. Man kan försäkra sin bil i en hel- eller halvvagnsförsäkring.

Premie enligt ålder

Man betalar månadspremie efter den ålder man har när man tecknar försäkringen. Här tänker försäkringsbolagen att man kör bil, efter hur gammal man är. Det sitter aktuarier på försäkringsbolagen som sitter och räknar ut risker för att råka ut för bilolyckor beroende på hur gammal man är. Ju yngre man är, desto högre risk för olycka, så beräknar man risken på försäkringsbolag, generellt sett.

Premie enligt bostadsområde

Man betalar även försäkringspremie enligt det bostadsområde som man bor i. Här är det stor skillnad på om du bor ute på landet och bilen står inomhus i ett garage, jämfört med om bilen står parkerad på gatan i en Stockholms förort i ett område med hög kriminalitet. Eller om du har bilen parkerad i ett garage i en villaförort i någon av Stockholms norra förorter.

Premie enligt körvana

Även här avgör tiden för när du tog körkortet och hur gammal du är när du tecknar bilförsäkringen. Ju längre tid som du har haft körkortet, desto bättre bilförare, tänker sig försäkringsbolagen.

Premie enligt bil och årsmodell

Man betalar också premie i enlighet med vilken bil du har och hur gammal den är. Ju äldre bilen, desto större är risken att den ska gå sönder. Och tvärtom köper man en ny bil, blir premien billigare.

Konsumentverket har undersökt bilförsäkringsbranschen och kommit fram till att många försäkringar är alldeles för krångliga, ha hela 80 sidor långa försäkringar som få läser. En del konsumenter kan till och med vara överförsäkrade.

– Ändå är det viktigt att bilägaren får koll på vad som ingår. Det gäller att förstå vilket skydd man har och ta ställning till om man behöver tillägg eller inte. En risk är att man tror att försäkringen är mer omfattande än vad som är fallet och att man upptäcker det först när en skada inträffat. Man kan också vara överförsäkrad, det vill säga betalar för tillägg som man inte behöver, säger Elin Steno, jurist vid Konsumentverket i ett pressmeddelande den 12 juni i år.

Konsumentverket anser att det är upp till försäkringsbolagen att vara tillräckligt tydliga om vad som ingår och inte ingår i de bilförsäkringar som de säljer till sina kunder. Här går de i tydlig attack mot hyrbilarna och de försäkringar som deras kunder tecknar när de hyr deras bilar. Ibland är försäkringarna alldeles för otydliga om till exempel vad som gäller om en olycka har varit framme, och har onödiga förbehåll vid hantering av polisanmälan och så vidare.