Kör själv på safarin

Kategorier Okategoriserade

Att resa på safari är något som många drömmer om, men det är långt ifrån alla som faktiskt gör slag i saken och kommer iväg. Dels är det en resa som kräver mycket planering och det kan vara svårt att veta hur man ska gå till väga och vilka platser som är bäst. Det som också avskräcker många är priset, en safari kan kosta väldigt mycket pengar om man väljer att åka på en färdig paketresa där allt ingår, inklusive mat och lyxigt boende. Det är inte ovanligt att safariresor i Afrika kan kosta upp emot 5000 kronor per dygn.

Hyr bil på safari i Sydafrika

Men det går också att komma betydligt billigare undan. Ett bra sätt är att hyra en bil och själv köra i parkerna. Det är inte tillåtet i alla safariparker, men en plats där det är ett relativt vanligt tillvägagångssätt bland turister är Krugerparken i nordöstra Sydafrika. Kruger Nationalpark är dessutom ett fantastiskt område för safari, med nära 150 olika däggdjursarter och ett fantastiskt fågelliv. Infrastrukturen i Sydafrika är väl utvecklad, både utanför och i själva parkerna. Till Krugerparken tar du dig på en dag från Johannesburg, vilket gör att det är lämpligt att hyra bil där.

Övernattningsläger i Krugerparken

Väl i parken kan du välja att bo på en lodge hos någon safariarrangör, eller att själv fixa boendet på någon av parkförvaltningens övernattningsläger. Sådana läger finns över hela Krugerparken och erbjuder allt från enkla tältplatser till stugor med plats för flera familjer. En sådan stuga kostar sällan mer än någon tusenlapp per natt. På lägren finns alla faciliteter och dessutom i regel flera olika restauranger. Det blir en bra utgångspunkt för safariutflykter.

Du kan också boka en kör-själv-safari med en svensk safariarrangör. Du får då hjälp med det praktiska kring att hyra bil och får hjälp att ta dig till parken och kan kvittera ut en bil på plats där, något som kan kännas tryggt om du känner dig osäker på att hyra bil i Johannesburg och köra därifrån. Dessutom kan du välja att hyra en guide som följer med på utflykterna och hjälper till att navigera till de platser där det finns störst chans att få se vilda djur.

Det finns alltid något att se

I Krugerparken är du dock i princip garanterad att få se vilda djur vare sig du kör själv eller åker på en organiserad tur. Krugerparken är en av de artrikaste platserna på jorden. Har du en lista på djur du verkligen vill se, till exempel ”The Big 5” eller djur som giraff, zebra och flodhäst, så kan det vara bra att ta med en guide på utflykterna. Alternativt ställer du bilen någon dag och följer med arrangören på en gemensam tur.

Ett smart sätt att resa på safari

Att hyra bil på en safari i Sydafrika är ett bra sätt att få ner priset betydligt på en safariresa. Om du vill kan du fixa allt på egen hand från Sverige, eller ta hjälp av en arrangör att hyra bil och boende i exempelvis Krugerparken. Med egen bil blir safariresan ofta inte dyrare än en vanlig solsemester.

Läs mer om safari hos Nyati Safari.